Afwegingen bij overstappen op cloud

Overstappen op de cloud biedt diverse voordelen voor kleine en grote ondernemingen. Ten opzichte van lokale opslag en verwerking van data, is met cloud doorgaans een kostenbesparing te behalen en wordt samenwerken eenvoudiger. Samenwerking tussen werknemers of gehele teams wordt gestroomlijnd en het is eenvoudiger om overzicht te creëren en behouden.

Naast de voordelen, zijn er ook enkele overwegingen die moeten mee worden genomen wanneer men bezig is met de overstap op cloud. Het verschilt per (type) onderneming hoe snel een volledige overstap kan verlopen.

1. Hoeveelheid data

Eén van de eerste aspecten om te bekijken is de hoeveelheid data die gemigreerd moet worden. Bij een Cloud-dienst als Dropbox kan zelf bepaald worden hoe veel opslagruimte er beschikbaar is. Dit kan echter wel verschillen per pakket. Voor kleinere ondernemingen is het Dropbox Business Standard-pakket doorgaans voldoende. Hierbij krijgen klanten standaard 2 TB (terrabyte) tot hun beschikking voor de opslag van data.

Afhankelijk van de grootte en het type van de organisatie kan dit echter onvoldoende zijn. Is er meer ruimte nodig of wordt verwacht dat dit in de nabije toekomst het geval is, dan is het Dropbox Business Advanced-pakket een betere optie. Afnemers van dit pakket krijgen een onbeperkte dataopslag tot hun beschikking. Voor ondernemingen met een grote hoeveelheid data biedt dit een belangrijke kostenbesparing ten opzichte van lokale opslag.

2. Softwareintegratie

Omdat veel bedrijven inmiddels zijn overgestapt op cloudopslag, bestaan er ook talloze softwareapplicaties die gebruikt kunnen worden in combinatie met de clouddienst. Voor er wordt gestart met de migratie, moet in kaart worden gebracht welke software op dit moment gebruikt wordt voor verwerking en opslag van data.

In veel gevallen is directe integratie met online software mogelijk. Dit zijn zogenaamde SaaS-varianten, waarbij SaaS staat voor Software as a Service. Dit komt neer op software die als online dienst wordt aangeboden. De afnemer betaalt vaak in abonnementsvorm of kan de software gebruiken als onderdeel van de clouddienst.

Voor Dropbox bestaan talloze softwareintegraties die het gebruik van Dropbox verder stroomlijnen en samenwerking makkelijker maken.

3. Impact op werkprocessen

Hoewel de voordelen van cloudopslag buiten kijf staan, moet uitgebreid bekeken worden welke veranderingen in werkprocessen een migratie (in eerste instantie) oplevert. Idealiter verandert er voor de gebruiker weinig, maar wordt samenwerking en overzicht verbeterd.

Mocht de migratie ertoe leiden dat men op een andere manier data moet bewerken, toevoegen of inzien, zorg er dan voor dat werknemers worden bijgeschoold om de overgang zo vloeiend mogelijk te laten verlopen. Omdat een clouddienst als Dropbox erg gebruiksvriendelijk is, verloopt dit doorgaans zonder problemen.

4. Regelgeving locatie dataopslag

Voor sommige ondernemingen kan er regel- en wetgeving bestaan die de onderneming verplicht om data binnen de Europese Unie op te slaan. Dit geldt voor de opslag van persoonsgegevens, bijvoorbeeld door een advocatenkantoor. Dropbox voldoet aan de Privacy Shield-overeenkomst tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie. Hierdoor kan in de meeste gevallen data worden opgeslagen bij Dropbox, ongeacht de locatie van de opslag.

Daarnaast kunnen Dropbox Business-klanten een aanvraag indienen om data op te slaan op servers in Duitsland.

5. Juiste pakket kiezen

Bij Dropbox bestaan er twee zakelijke pakketten voor cloudopslag: Dropbox Business Standard en Dropbox Business Advanced. Iedere onderneming heeft andere eisen en voorwaarden voor de opslag en verwerking van data. Op onze Cloud Solutions-pagina kunnen beide pakketten met elkaar vergeleken worden.

Afhankelijk van de eisen en voorwaarden kan vervolgens de juiste keuze gemaakt worden.

Als preferred reseller van Dropbox in Nederland, biedt Moreval de twee Dropbox Business-pakketten tegen een gereduceerd tarief aan. Bij afname of verlenging van een pakket ontvangen klanten de eerste twee maanden gratis. Voor een Dropbox Business Standard-pakket hoeft slechts € 99,00 per jaar exclusief BTW betaald te worden. Voor een Dropbox Business Advanced-pakket is dit € 149,00 exclusief BTW.

2018-01-08T16:21:53+00:00 5 januari, 2018|